dinsdag 29 mei 2012

Het archief van modezaak en bonthandel Van Daal & Meijer



Momenteel wordt hard gewerkt aan de bewerking van het archief van modezaak en bonthandel Van Daal & Meijer (1938 – 1973). Vijftien meter archief is in de afgelopen maanden doorgespit, beschreven en genummerd. Maar het einde komt in zicht! Een goede aanleiding om aandacht te besteden aan deze Groningse onderneming.
Willem van Daal en Fred Meijer openden in 1938 een zaak aan de Herestraat 70. Hier verkochten  zij maatkleding en confectie. Na de oorlog ontdekten de heren een nieuw procedé voor de bewerking van zeehondenvellen. Door deze ontdekking groeide de Groningse firma uit tot een succesvolle internationale bonthandel.
Naast de groothandel in bontvellen en bontmantels verkocht Van Daal & Meijer ook bont-mode in de Herestraat en in een filiaal aan de Amsterdamse Keizersgracht. Na oplopende schulden ging de zaak in 1973 failliet en kwam het archief uiteindelijk bij RHC Groninger Archieven terecht.
Oproep
Het archief bevat helaas maar weinig beeldmateriaal. Daarom is het RHC Groninger Archieven op zoek naar allerlei materiaal van deze firma. Heeft u nog een foto van uzelf, uw tante of oma in Van Daal & Meijer bont-mode? Liggen er nog oude catalogi, programmaboekjes van modeshows of reclamemateriaal op zolder? Of heeft u bij deze Groningse firma gewerkt?  Neem dan contact op via verdieping@groningerarchieven.nl. Foto’s kunnen worden gedigitaliseerd, zodat u zelf het origineel kunt houden.
Daarnaast zijn wij ook op zoek naar bontmantels of stola’s van Van Daal & Meijer die wij mogen fotograferen.
Vanaf 19 juni wordt de geschiedenis van Van Daal & Meijer gepresenteerd aan het publiek.
Wilt u op de hoogte blijven? Houd deze weblog dan in de gaten. Binnenkort volgt er meer over Van Daal & Meijer. Interesse in archieven van andere Groningse bedrijven? Kijk dan eens op www.wigedok.eu.

Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra, coll. RHC Groninger Archieven (2248-75352).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten